Followers

DAULAT TUANKU!

DAULAT TUANKU!
Mencipta sejarah kerana bergelar SPB YDPA kali ke-2

TIANG AGAMA

Thursday, May 27, 2010

HARIAN METRO e-mel anda: Mahasiswa harus bangun masyarakat setempat

2010/05/24


MAHASISWA di Malaysia sedang dan akan menempuh musim cuti semester bagi sesi ini. Kebanyakan daripada mereka akan berpusu-pusu pulang ke kampung halaman tidak kira di utara, selatan, timur, barat mahupun Borneo.
Selain membawa pulang emosi atau perasaan yang pelbagai, mahasiswa yang mempunyai kepelbagaian disiplin ilmu dan pengalaman ini juga akan membawa pulang pengetahuan dan kepakaran masing-masing ke kampung halaman masing-masing.

Persoalannya di sini, sejauh manakah masyarakat mahasiswa ini mampu mengadaptasi atau mempraktikkan pengetahuan dan kepakaran untuk digunakan dalam proses pembangunan masyarakat setempat.

Tidak dinafikan memang ramai yang bergelar mahasiswa di kampung, namun tidakkah masyarakat sedar kadang-kadang mahasiswa ini hanya berfungsi sebagai ‘penduduk’ saja di sesebuah kampung dan tidak lebih daripada itu.

Apa yang ingin disarankan, masyarakat mahasiswa harus dengan lapang dada dan positif minda membantu memajukan masyarakatnya sendiri.

Manakala masyarakat setempat juga harus menggunakan peluang modal insan yang ada ini untuk bersama-sama dalam satu pasukan menjadikan masyarakat sebagai sebuah masyarakat yang maju, cerdik dan berdaya maju menjelang Wawasan 2020.

Dalam menjayakannya, mahasiswa dan masyarakat setempat haruslah bersama-sama dalam satu semangat, satu tekad dan satu hala tuju untuk kesejahteraan bersama.

Salam 1Malaysia untuk semua.


SARFARIZMAL MD SAAD,

Presiden Sahabat 1Malaysia UKM.

Wednesday, May 19, 2010

UKM: 40 tahun terus menuju kecemerlangan - Utusan Malaysia 19 Mei 2010
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0519&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_02.htmUKM: 40 tahun terus menuju kecemerlangan

UNIVERSITI Kebangsaan Malaysia (UKM) merupakan satu-satunya universiti 'kebangsaan' di Malaysia yang mendokong aspirasi perjuangan rakyat iaitu memenuhi keperluan pendidikan orang Melayu dan pembangunan Bahasa Melayu.

Penubuhan UKM dimulakan apabila Abd. Kadir Adabi mencadangkan gagasan untuk menubuhkan sebuah universiti kebangsaan di Malaysia seawal tahun 1920-an lagi. Namun, bermula tahun 1940-an dan 1950-an, Persekutuan Kesatuan Guru Melayu Semenanjung telah memperjuangkannya secara terbuka dan aktif dengan mendesak agar Bahasa Melayu mendapat tempat sewajarnya di negara ini.

Pada tahun 1969, sebuah jawatankuasa penaja telah ditubuhkan dan menerbitkan sebuah laporan yang mengesyorkan penubuhan Universiti Kebangsaan Malaysia. Akhirnya, syor tersebut telah diterima dan menjadi garis panduan dalam penubuhan rasmi universiti ini pada 18 Mei 1970.

Kini, pada tanggal 18 Mei 2010 (semalam) maka genaplah 40 tahun UKM bertakhta di bumi Malaysia sebagai sebuah institusi pengajian tinggi terulung dan banyak berjasa kepada bangsa dan nusa.

Secara sedar atau tidak, UKM telah melahirkan pelbagai modal insan yang membanggakan, mencipta pelbagai penyelidikan yang mengubah Malaysia dan tidak kurang juga memberi pelbagai peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia.

Walaupun usia UKM menghampiri separuh abad, namun jika dinilai melalui usia manusia, jangka masa 40 tahun adalah permulaan kepada 'keremajaan kali kedua' bagi golongan dewasa. Dalam usia ini, lazimnya manusia akan mula mendapat nama, kedudukan dan semangat baru dalam hidup.

Begitu juga bagi UKM yang kini telah mula mencipta nama bukan sahaja di persada kebangsaan, namun di pentas global. Kedudukan UKM sebagai sebuah institusi pengajian tinggi awam juga telah mula mendapat pengiktirafan dalam dan luar negara.

Oleh sebab itulah, para jentera dan penggerak kekuatan UKM yang terdiri daripada pentadbiran, ahli akademik, para pelajar dan kumpulan sokongan telah memulakan semangat baru untuk memacu imej dan kejayaan yang lebih mantap dengan bersama sederap selangkah melalui motto Mengilham Harapan, Mencipta Masa Depan.

Bersempena ulang tahun ke-40 UKM, masyarakat harus kembali merenung akan sejarah kelahiran universiti ini yang merupakan peristiwa bersejarah bagi Malaysia.

Ini kerana ia dibina atas keringat dan pemikiran rakyat yang mempunyai visi tentang keperluan universiti ini dalam pembangunan Bahasa Melayu.

Kejayaan demi kejayaan UKM sejak dari awal penubuhannya sehingga saat ini membuktikan kejayaan penggunaan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar di peringkat pengajian tinggi dan antarabangsa tidak dapat disanggah oleh sesiapapun lagi. Selamat ulang tahun ke-40 univarsitiku tercinta. - Sumber : Utusan Malaysia 19 Mei 2010

Monday, May 17, 2010

Sayap bukan Islam dalam Parti Islam SeMalaysia (PAS)

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PaslancarsayapbaruAhadini/Article


Pas lancar sayap baru Ahad ini


KUALA LUMPUR: Pas akan melancarkan sayap barunya - Dewan Himpunan Penyokong Pas - Ahad ini yang dijangka akan disertai lebih 20,000 penyokong dari kalangan masyarakat bukan Islam.

Naib Presidennya, Salahuddin Ayub, berkata sayap baru itu ditubuhkan berikutan terdapat ramai penyokong bukan Islam terdiri daripada kaum Tionghua, Siam, Orang Asli, Bumiputera dan lain-lain.

"Penyokong bukan Islam yang kini semakin ramai menyebabkan pihak pimpinan memutuskan untuk menubuhkan gagasan yang lebih besar," katanya pada sidang akhbar hari ini.

Ditanya sama ada anggota dewan itu akan dicalon pada pilihan raya, Salehuddin berkata: "Tidak ada masalah kaum bukan Islam bertanding atas tiket Pas malah sudah ada calon bukan Islam yang bertanding atas tiket PAS sebelum ini."

Majlis perasmian Dewan Himpunan Penyokong Pas itu akan diadakan di Dewan Serbaguna, Pejabat Daerah dan Tanah Klang pada 8.30 pagi Ahad ini.

Menyentuh mengenai kemenangan calon DAP, Wong Ho Leng, pada pilihan raya kecil Sibu semalam, Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar, yang hadir pada sidang akhbar itu berkata rakyat sekarang sudah lebih terbuka mengenai idea negara Islam. - Bernama


KOMEN :

1. Satu perkembangan baru geng-geng PAS nie... Bagus-bagus.. hehe..

2. Pesan kita, jangan mempergunakan depa-depa yang bukan Islam nie dah la..

3. Lebih molek kalau PAS ajar kebaikan dan kemurnian syiar Agama Islam kepada depa-depa nie..

4. Banyak pahalanya kalau depa-depa nie semuanya peluk Islam daripada dok suruh depa-depa nie bertakbir 'Allahu Akbar! Allahu Akbar!' setiap kali tok guru, sheikh, ustaz, Dr, haji, encik dok beceramah PAS di atas pentas..

5. Jangan tau nak ambik undi depa-depa nie saja.. Adalah lebih baik ajar depa ajaran Agama Islam yang sebenar-benarnya.. :-)

6. Jangan pulak nanti dok ajar depa-depa nie guna ayat-ayat suci Al-Quran untuk berceramah politik pula.. :-)

7. Apapun tahniah kepada kepimpinan PAS yang dengar kata akan membawa seramai 20,000 orang penyokong untuk sertai sayap baru nie ya..


SARFAMS

Sunday, May 16, 2010

SELAMAT HARI GURU

16 Mei
BERBURU ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

USMAN AWANG
1979


Friday, May 14, 2010

Kedudukan Terkini Universiti di Asia

Kedudukan Terkini Universiti di Asia


Salam Smart,

Kenapakah UKM turun merosot sedangkan Plan Transformasi UKM 2018 sedang proses semasa ini...?

Jangan bertanya kepada kepada yang 'pakar' sahaja, cuba juga bertanya kepada pemandu teksi, tukang sapu sampah, pak guard dan tukang cuci jamban kita...

Salam sejahtera untuk semua... hehehe..


SARFAMS
Bangi Selangor

Tuesday, May 11, 2010

Selesai kes Aminulrasyid dengan telus, adil - BERITA HARIAN

BERITA HARIAN 10 MEI 2010


http://www.bharian.com.my/bharian/articles/SelesaikesAminulrasyiddengantelus_adil/ArticleSEMAKIN panas dan heboh kes anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) menembak mati remaja berumur 15 tahun dari Shah Alam pada jam 2 pagi 26 April lalu.

Pelbagai spekulasi disebarkan banyak pihak terutama melalui laman sosial seperti Facebook, Twitter, blog atau ceramah dan mulut ke mulut.

Jika ramai berbuat demikian untuk mendoakan kesejahteraan mangsa, alangkah gembira dan nyaman mangsa dan keluarganya. Ini tidak, sudahlah kesedihan melanda keluarga Aminulrasyid Amzah, ditambah pula dengan pelbagai cerita daripada pelbagai pihak.

Lebih menghairankan kebanyakan yang menggembar-gemburkan cerita ini ialah ahli politik.

Hal ini amat menyedihkan terutama apabila berlaku di Malaysia yang terkenal dengan sifat berhemah dan berpekerti mulia dalam masyarakatnya. Namun, dek kerana ideologi politik berbeza, masyarakat sentiasa mencari ruang memburukkan sesama sendiri.

Polis perlu menyiasat kes ini sebaik mungkin selari dengan moto ‘Tegas, Adil dan Berhemah’.

Masyarakat terutama ahli politik harus memberi ruang kepada polis menyelesaikan kes itu dengan tegas, adil dan berhemah.
Jika masyarakat tidak saling menuding jari dan menyalahkan orang lain, keharmonian dan kesejahteraan negara semakin utuh dan kukuh.

Jika, ahli politik tidak memanipulasikan kes, sudah tentu jiwa dan suasana politik matang akan wujud di negara ini.

Apapun, kepada keluarga Aminulrasyid agar terus tabah dan jangan sesekali rebah dalam ujian ini. Semestinya ada hikmah yang Allah SWT beri dalam kehidupan anda sekeluarga dan mungkin kehidupan seluruh masyarakat Malaysia.

Semoga berjaya kepada panel khas yang memantau kes Aminulrasyid diketuai Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop.

SARFARIZMAL MD SAAD,
Presiden Sahabat
1Malaysia.
Admax Supports Eco-Living . Click here for 10 easy things you can do today to go green!


SUMBER : BERITA HARIAN 10 MEI 2010

Monday, May 10, 2010

ISTIMEWANYA BULAN MEI KEPADA RAKYAT MALAYSIA


Banyak pihak sentiasa menunggu kedatangan bulan Mei setiap tahun di Malaysia ini. Suatu persoalan timbul dalam diri ini, kenapa bulan Mei sentiasa dinanti dan ditunggu oleh kebanyakan rakyat Malaysia saban tahun? Jawapannya mudah, bulan Mei merupakan antara bulan paling istimewa bagi rakyat Malaysia dari dahulu hingga sekarang kerana pada bulan Mei terdapat banyak hari keraian atau istimewa yang disambut oleh masyarakat berbilang bangsa.

Bermula hari pertama bulan Mei lagi kita meraikan Hari Pekerja (1 Mei) yang semestinya memberi pengiktirafan tertinggi buat pekerja/buruh dalam Malaysia ini. Usaha pihak berwajib meraikan Hari Pekerja dengan kemeriahan telah membuktikan keprihatinan pihak berwajib terutama kerajaan terhadap para pekerja.

Disusuli dengan Hari Kebebasan Media yang diraikan pada 3 Mei setiap tahun, ia membuktikan bahawa dunia media di Malaysia ini bukanlah suatu yang dipandang rendah oleh kerajaan dan masyarakat. Hari Kebebasan Media juga membawa erti bahawa media juga diberi ruang dan peluang seluas-luasnya dalam membentuk dan mencorakkan senario Malaysia.

9 Mei setiap tahun merupakan suatu tarikh yang amat bermakna bagi setiap manusia di muka bumi ini. Hari Ibu yang diraikan pada tarikh ini adalah suatu tarikh yang tidak boleh dilupakan oleh kita sebagai seorang anak. Jasa dan pengorbanan seorang insan bernama ‘Ibu’ tidak ada tolok bandingnya sampai bila-bila.

Bagi para pemimpin dan penyokong parti politik paling lama berkuasa di Malaysia iaitu UMNO pula, sudah tentu kedatangan Mei setiap tahun akan memberi seribu satu memori dan semangat baru kerana Sambutan Hari UMNO diraikan setiap tahun pada 11 Mei. Sudah tentu pelbagai nostalgia perjuangan dan semangat membela nusa sentiasa ‘dikemaskini’oleh para pemimpin, ahli dan penyokong UMNO.

Peristiwa 13 Mei merupakan sejarah hitam bagi Malaysia. Pada tanggal 13 Mei inilah pernah berlaku peristiwa rusuhan kaum yang telah merosakkan hubungan erat sesama kaum di Malaysia. Peristiwa 13 Mei ini harus diambil iktibar oleh semua kaum agar konsep 1Malaysia dapat direalisasikan bersama dan untuk semua.

Bulan Mei juga merupakan bulan yang cukup istimewa bagi golongan belia dan remaja di Malaysia apabila Sambutan Hari Belia Negara disambut setiap tahun pada 15 Mei. Kerajaan melalui Kementerian Belia dan Sukan tidak memandang rendah kepada golongan belia dan remaja ini kerana peranan dan keringat anak muda ini adalah penentu masa depan yang cemerlang bagi Malaysia.

Sehari selepas Hari Belia, seluruh Malaysia dengan penuh semangat akan meraikan Hari Guru. Setiap 16 Mei, seluruh sekolah di Malaysia akan meraikannya dengan satu rentak dan pelbagai warna. Pengorbanan guru yang tiada jual beli adalah lebih bermakna jika disambut dan diucap oleh anak murid walaupun anak murid tersebut telah berpencen.

Banyak lagi hari keraian dan istimewa yang diraikan dalam bulan Mei ini seperti Hari Jururawat, Hari Wesak dan lain-lain.


Semoga bulan Mei ini akan terus memberi kebahagiaan dan kesejahteraan kepada rakyat Malaysia pelbagai latar belakang dalam usaha ‘mengemaskini’ prestasi kendiri untuk kemakmuran dan pembangunan Malaysia tercinta.

Salam 1Malaysia Untuk Semua,

Sarfarizmal Md Saad

Presiden Sahabat 1Malaysia UKM

Saturday, May 8, 2010

SELAMAT HARI IBU


Salam Smart,

Hari Ibu ialah hari pengiktirafan kaum ibu, yang disambut pada hari-hari berbeza di kebanyakan tempat merata dunia. Hari Ibu sama peranannya dengan Hari Bapa yang mengiktiraf golongan bapa. Hari Ibu disambut pada hari berbeza antara negara kerana berbagai-bagai asal-usulnya.

Satu aliran pemikiran mengakui bahawa perayaan ini lahir dari satu adat pemujaan ibu di Yunani Purba, yang menyambut satu perayaan untuk Cybele, ibu dewa-dewi Yunani yang agung. Perayaan ini diadakan sekitar equinoks musim bunga di Asia Kecil dan tidak lama kemudian di Rom dari 15 hingga 18 Mac.

Orang Rom Purba juga menyambut sebuah perayaan bernama Matronalia yang memperingati dewi Juno, dan ibu lazimnya diberi hadiah pada hari ini.

Di China baru-baru ini, sesetengah orang mula memupuk Hari ibu sebagai memperingati Meng Mu, ibu kepada Mencius, tetapi masih belum menjadi perayaan rasmi kecuali di beberapa bandar sahaja.


Di Malaysia, Hari Ibu diraikan pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei setiap tahun. Jika mengikut salah silah sejarah perayaan Hari Ibu ini, ia merupakan suatu amalan yang tidak dituntut terutama oleh Agama Islam.

Namun, sekiranya Hari Ibu ini disambut semata-mata untuk melahirkan perasaan kasih dan sayang kepada insan bernama ‘ibu’, maka bagi penulis ia tiada apa-apa masalah.


Dengan kata lain, sekiranya dengan kita menyambut Hari Ibu ini dengan tidak mengamalkan ajaran dan amalan agama lain untuk melahirkan rasa sayang dan menghormati ibu, maka apa salahnya ia disambut dengan garis panduan dan syariat agama Islam.


Maka bagi tahun 2010, Hari Ibu di Malaysia akan disambut pada tanggal 09 Mei 2010 ini. Janganlah ada pula unsure-unsur khurafat atau amalan yang menyalahi syariat agama Islam dalam usaha menyambutnya bagi ummah Islam di Malaysia ini.


Setakat memberi hadiah, cenderamata, belanja ibu makan di restoran mahal dan mengucapkan ucapan dan doa yang baik juga kesejahteraan kepada ibu tiada masalah. Yang penting semangat dan naluri menyayangi ibu itu harus sentiasa diperbaharui menjadi lebih baik dari sebelumnya.


Selamat Hari Ibu kepada ibu saya…


SARFAMS

Bangi, Selangor

Friday, May 7, 2010

Adakah Zaid Ibrahim BIADAP dan ANGKUH kepada Sultan???

Zaid digesa mohon maaf secara terbuka kepada Sultan

KUALA LUMPUR 6 Mei - Gabungan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Selangor hari ini mendesak Penyelaras pakatan pembangkang, Datuk Zaid Ibrahim memohon maaf secara terbuka kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dalam tempoh 24 jam.

Ketua Wira Perkasa Malaysia, Armand Azha Abu Hanifah berkata, kenyataan yang dibuat oleh Zaid itu adalah melampau dan tidak menghormati institusi Kesultanan Melayu.

Sehubungan itu, katanya, gabungan NGO Selangor turut mendesak kepimpinan tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk mengambil tindakan ke atas Zaid.

"Jika kepimpinan tertinggi PKR tidak mengambil tindakan terhadap beliau, kami akan menganggap kenyataan Zaid adalah pendirian rasmi dari PKR dan keseluruhan kerajaan pakatan pembangkang,'' katanya kepada pemberita.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan perhimpunan secara aman di hadapan ibu pejabat PKR di sini hari ini bagi membidas kenyataan Zaid dalam blognya yang mempersendakan titah perintah Sultan Selangor supaya tidak menggunakan masjid dan surau sebagai tempat berpolitik.

Dalam kenyataan itu, Zaid mendakwa kenyataan titah Sultan Selangor bersifat peribadi dan bukan arahan rasmi kerana tidak merujuk kepada Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Tambah Zaid, perlembagaan menetapkan sultan tidak boleh mengeluarkan perintah secara terus, sebaliknya disalurkan melalui Majlis Agama Islam negeri terlebih dahulu dan bermesyuarat sebelum mewartakan keputusan itu sebagai peraturan sah.

Sementara itu, Penasihat Undang-undang Majlis Gabungan NGO Pembela Negara, Mohd. Khairul Azam Abd. Aziz menyifatkan pandangan Zaid sebagai seorang peguam adalah salah dan bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berkata, Perlembagaan Persekutuan menyatakan dengan jelas bahawa sultan adalah ketua kepada Hal Ehwal Agama Islam di negeri yang bersultan.

"Menurut perlembagaan, sultan sememangnya bertindak ikut nasihat kecuali dalam beberapa hal sultan di negeri boleh bertindak secara bersendirian mengikut budi bicara baginda tanpa perlu merujuk kepada sesiapa.

"Apa-apa tugas baginda sebagai Ketua Agama Islam, baginda boleh bertindak secara bersendirian dengan budi bicaranya,'' katanya.

Sejumlah 30 orang yang terdiri daripada 16 NGO terlibat dalam perhimpunan itu.

Antaranya adalah Gabungan Graduan Melayu Muda, Persatuan Kebajikan Islam Selangor dan Pertubuhan Pembela Perlembagaan Persekutuan.

Sumber : Utusan Malaysia


KOMEN :


1. Datuk Zaid Ibrahim dalam kenyataan dia yang mengatakan bahawa titah KDYMM Sultan Selangor melarang menggunakan masjid sebagai tempat berpolitik adalah sebagai pandangan peribadi dan bukannya arahan yang patut dipatuhi adalah merupakan kenyataan BIADAP dan ANGKUH terhadap Raja-raja Melayu dan Ketua Agama Negeri Selangor.

2. Jelas menunjukkan bahawa Zaid Ibrahim mempunyai sifat sombong diri dan menganggap dirinya itu menandingi orang lain.

3. Saya beranggapan bahawa Zaid Ibrahim cuba menjadi hero dalam Pakatan Rakyat dimana ingin juga mengeluarkan kenyataan yang sama 'level' dengan Tuan Guru Datuk Hj Nik Aziz Nik Mat. Dengan kata lain, dia pun ingin menjadi jaguh dalam gelanggang PR juga.

4. Adakah Zaid Ibrahim tidak belajar atau lupa akan pelajarannya bahawa dalam Undang-undang Tubuh Negeri Selangor telah menyatakan bahawa KDYMM Sultan Selangor merupakan Ketua Agama Islam Dalam Negeri Selangor, dan setiap apa yang diucapkan (dititahkan) berkaitan Agama Islam adalah suatu arahan yang wajib dipatuhi sebagai seorang yang beragama Islam dan menetap di Negeri Selangor.

5. Bukankah di dalam Al-Quran ada menyebut yang bermaksud : "Hai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul (Nya), dan ulil amri di antara kamu. Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (Al Qur'an) dan Rasul (sunahnya), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya. Apakah kamu tidak memperhatikan orang-orang yang mengaku dirinya telah beriman kepada apa yang diturunkan kepadamu dan kepada apa yang diturunkan sebelum kamu? Mereka hendak berhakim kepada thaghut, padahal mereka telah diperintah mengingkari thaghut itu. Dan setan bermaksud menyesatkan mereka (dengan) penyesatan yang sejauh-jauhnya." Oleh itu, janganlah kita dan kamu (wahai Zaid Ibrahim) cuba menderhaka dan tidak mentaati perintah 'Ulil Amri (yakni KDYMM Sultan Selangor) selagi KDYMM Baginda Sultan tidak menitahkan kezaliman, kemungkaran dan kerosakan terhadap Agama Islam.

6. Kerajaan Negeri Selangor seharusnya memandang serius akan perkara ini dan mengambil tindakan yang terbaik kepada Zaid Ibrahim seorang peguam terkenal di Malaysia ini.

7. Semoga kita dijauhi oleh ALLAH SWT dari laknatNya dan fitnahNya, insyaallah. Ameen.


SARFAMS

Selangor Darul Ehsan.

Thursday, May 6, 2010

Apa kabar Bandar Sibu...?

Bandaraya Sibu, Sarawak...


1. Salam kabare.. macam mana keadaan dan suasana di Bandar Sibu sekarang ya...? hehe..

2. Tak lama lagi dah nak PRK dah tu.. Para peniaga semua dah bersedia tak..? hehe..

3. Barisan Nasional yakin menang melawan dalam PRK nanti...

4. Macam mana DAP dan bebas pula...? ada potensi nak menangkah...? hehe..

5. Apapun, aura di Hulu Selangor kena di bawa ke Sibu.. YB 1Malaysia, P.Kamalanathan kena turut turun ke Sibu membantu membawa aura kemenangan beliau tu...

6. Semestinya, PRK Sibu nie adalah imej permulaan kepada pilihanraya Sarawak nanti...

7. Jadi, good luck dan buat sehabis baik kepada semua jentera ya.. 1Malaysia!!


Salam 1Malaysia Untuk Semua,


SARFAMS
Bangi, Selangor

Label SARFAMS...>

1Malaysia (19) Agama (31) Akhbar (63) Al-Quran (6) Allah (10) Altantuya (3) Anwar (35) Anwar Ibrahim (1) artis (3) ASPIRASI (1) AUKU (22) Bahasa (4) bajet (1) Bapa Demokrasi Malaysia (1) belia kampung (1) Bendera (2) BERSIH (5) Bertanding (5) Blogger Pembela Negara (BPN) (4) BN (18) bola sepak (1) buah-buahan (1) Bush (1) calon (7) DAP (5) Datuk Paduka Abu Bakar Taib (1) Deepavali (1) DNA (1) Dr.Mahathir (16) DUN (2) FaceBook (4) Forum (2) gaji menteri (1) gaji PM (1) gambar (3) GMUKM (3) Hak istimewa orang Melayu (2) hiburan (1) Iblis (1) IPTA (35) Islam (28) Israel (1) jenayah (1) kampus (12) kedah (14) Kelab PESEPSI (2) kerajaan Malaysia (9) kesihatan (1) Ketua Pemuda (4) Ketua Umno (4) Ketuanan Melayu (3) Khairy Jamaludin (2) khaled nordin (8) komunis (1) KPM (1) KPT (22) kristian (2) lagu (1) Langkawi (9) Lawak (1) Lynas (1) Mahapolitk (1) Mahasiswa (98) Majlis Raja-Raja (1) Makanan tambahan (1) Malaysia (6) masalah sosial (1) Mat Sabu (1) MB (7) MCA (1) media baru (1) Melayu (8) MIC (1) Minyak (2) MPP (12) Mufti (1) Mukhriz (3) Muslimat PAS (1) Najib (27) negara (1) negeri (2) Obama (2) Pak Lah (11) Pakatan Rakyat (7) Palestin (1) PAS (39) PDRM (1) Pekerjaan (1) Pelajar (2) Pemimpin (13) pemuda (1) Pengajian Tinggi (1) Perdana Menteri (7) PERKASA (1) Perutusan (2) pilihanraya (15) Pilihanraya kampus (12) PKR (16) PM (2) PMUKM (3) politik (241) politik kampus (29) politk (7) PR (2) Presiden (14) PTPTN (1) Puisi (1) Ramadhan (2) Razak Baginda (2) Rehat (2) Renungan (3) Resolusi (1) Rosmah (2) Rukunegara (1) Sabah (1) Samy Vellu (1) santai (16) Sarawak (3) Sarfa (10) SIRI KHAS (4) SPM (1) STPM (1) sukan (1) Sultan (2) syiah (1) Takziah (1) tazkirah (2) Tengku Razaleigh (1) The Star (2) TV (3) Ucapan (9) UKM (18) UMNO (64) universiti (3) USA (3) usahawan (2) USM (1) Utusan Malaysia (5) video (2) Wan Azizah Wan Ismail (1) Wanita (1) yb (2)