Followers

DAULAT TUANKU!

DAULAT TUANKU!
Mencipta sejarah kerana bergelar SPB YDPA kali ke-2

TIANG AGAMA

Friday, October 28, 2011

MEMARTABATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA ILMU
Semalam, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia telah melancarkan Pelan Tindakan Memartabatkan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Ilmu di setiap IPT di Malaysia. Dalam masa yang sama, KPT juga turut melancarkan Bulan Bahasa Kebangsaan 2O11 Peringkat KPT di Putrajaya. Ini antara satu usaha yang baik dalam usaha pihak Kerajaan Pusat untuk menjadikan Bahasa Melayu yang merupakan Bahasa Kebangsaan ini lebih terkenal dan berdaya saing.

Saya sempat meneliti 7 modus operandi daripada pihak KPT untuk menjadikan Bahasa Kebangsaan ini sebagai sebuah bahasa yang dinamik dan berdaya saing. 7 kriteria yang dimaksudkan oleh pihak KPT tersebut ialah :

1. Mewajibkan semua kursus wajib Universiti dikendalikan dalam Bahasa Melayu seperti Kursus Kenegaraan Malaysia, Tamadun Islam dan Tamadun Asia Tenggara, Hubungan Etnik dan lain-lain

2. Meletakkan sasaran 30% pengajaran dan pembelajaran dalam Bahasa Melayu bagi gugusan sains pada 2020, dan 70% pengajaran dan pembelajaran dalam Bahasa Melayu bagi gugusan Sains Sosial dan Kemanusiaan.

3. Mewajibkan para pelajar antarabangsa mengambil Kursus Bahasa Melayu Komunikasi

4. Mempergiatkan aktiviti menterjemah penulisan akademik yang dihasilkan dalam Bahasa Inggeris atau bahasa asing ke dalam Bahasa Melayu melalui Unit Terjemahan yang ditubuhkan di setiap IPT

5. Mengenal pasti Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA) UKM sebagai focus point yang bakal mewujudkan hubungan dengan institusi luar negara seperti jabatan-jabatan pengajian Melayu dalam usaha menentukan strategi bagi memantapkan pengajian Bahasa Melayu

6. Mewajibkan penerbitan buku atau bahan-bahan akademik dalam Bahasa Melayu sebagai criteria perjawatan/kenaikan pangkat

7. Mewujudkan anugerah kepada ahli akademik di peringkat universiti yang cemerlang dalam penerbitan akademik Bahasa Melayu dan menambah kategori anugerah baharu iaitu Anugerah Penterjemahan Karya Ilmu dalam Bahasa Melayu dan Anugerah Akademia Bahasa Melayu dalam Anugerah Akademik Negara di masa depan.


Sumber : http://khalednordin.com/?p=1316Selaku salah seorang bekas graduan di universiti yang memperjuangkan Bahasa Kebangsaan, saya amat berterima kasih kepada pihak Kerajaan Pusat atas usaha untuk memartabatkan Bahasa Melayu ini terutama di persada antarabangsa.

Kita mungkin selalu mendengar ungkapan “BAHASA JIWA BANGSA” di mana-mana disekeliling kita, jadi sudah tibalah masanya ungkapan ini dihayati dan diimplement dengan sebaik mungkin oleh pelbagai pihak daripada Kerajaan Pusat, Kerajaan Negeri, para akademia, NGO, pihak swasta, majikan, pekerja, mahasiswa, parti-parti politik dan ahli-ahli perseorangan.

Hidupkanlah kembali ‘Jiwa Bangsa’ kita ini agar bangsa kita akan terus mekar, disanjung dan dipandang mulia. Janganlah kita terus selesa dengan sentimen bahawa penggunaan Bahasa Melayu hanya untuk mereka-mereka yang mempunyai tahap akademik yang rendah semata-mata.

Saya ingin cadangkan melalui kesepakatan seluruh ASEAN dan Benua Asia agar Bahasa Melayu ini terus ditinggikan dan diletakkan sebagai antara bahasa utama di peringkat badan-badan dunia.


Bangsa Melayu, bangsa berbudi;

Bahasanya indah, bicaranya murni;

Bila Melayu jaga pekerti;

Bahasanya kan terus, dipandang tinggi...Wassalam…

No comments:

Label SARFAMS...>

1Malaysia (19) Agama (31) Akhbar (63) Al-Quran (6) Allah (10) Altantuya (3) Anwar (35) Anwar Ibrahim (1) artis (3) ASPIRASI (1) AUKU (22) Bahasa (4) bajet (1) Bapa Demokrasi Malaysia (1) belia kampung (1) Bendera (2) BERSIH (5) Bertanding (5) Blogger Pembela Negara (BPN) (4) BN (18) bola sepak (1) buah-buahan (1) Bush (1) calon (7) DAP (5) Datuk Paduka Abu Bakar Taib (1) Deepavali (1) DNA (1) Dr.Mahathir (16) DUN (2) FaceBook (4) Forum (2) gaji menteri (1) gaji PM (1) gambar (3) GMUKM (3) Hak istimewa orang Melayu (2) hiburan (1) Iblis (1) IPTA (35) Islam (28) Israel (1) jenayah (1) kampus (12) kedah (14) Kelab PESEPSI (2) kerajaan Malaysia (9) kesihatan (1) Ketua Pemuda (4) Ketua Umno (4) Ketuanan Melayu (3) Khairy Jamaludin (2) khaled nordin (8) komunis (1) KPM (1) KPT (22) kristian (2) lagu (1) Langkawi (9) Lawak (1) Lynas (1) Mahapolitk (1) Mahasiswa (98) Majlis Raja-Raja (1) Makanan tambahan (1) Malaysia (6) masalah sosial (1) Mat Sabu (1) MB (7) MCA (1) media baru (1) Melayu (8) MIC (1) Minyak (2) MPP (12) Mufti (1) Mukhriz (3) Muslimat PAS (1) Najib (27) negara (1) negeri (2) Obama (2) Pak Lah (11) Pakatan Rakyat (7) Palestin (1) PAS (39) PDRM (1) Pekerjaan (1) Pelajar (2) Pemimpin (13) pemuda (1) Pengajian Tinggi (1) Perdana Menteri (7) PERKASA (1) Perutusan (2) pilihanraya (15) Pilihanraya kampus (12) PKR (16) PM (2) PMUKM (3) politik (241) politik kampus (29) politk (7) PR (2) Presiden (14) PTPTN (1) Puisi (1) Ramadhan (2) Razak Baginda (2) Rehat (2) Renungan (3) Resolusi (1) Rosmah (2) Rukunegara (1) Sabah (1) Samy Vellu (1) santai (16) Sarawak (3) Sarfa (10) SIRI KHAS (4) SPM (1) STPM (1) sukan (1) Sultan (2) syiah (1) Takziah (1) tazkirah (2) Tengku Razaleigh (1) The Star (2) TV (3) Ucapan (9) UKM (18) UMNO (64) universiti (3) USA (3) usahawan (2) USM (1) Utusan Malaysia (5) video (2) Wan Azizah Wan Ismail (1) Wanita (1) yb (2)